Vanliga frågor

Här hittar du svar på de vanligaste 
frågorna jag får om psykoterapi

Allmänna frågor

Vart ligger din mottagning?

Min mottagning ligger på Sankt Paulsgatan 11 A i Stockholm, nära tunnelbanestation Slussen.

Kan vi höras innan jag bokar?

Du är självklart välkommen att ringa mig innan du bokar din första tid om det är något du undrar. Det går också bra att boka en kostnadsfri konsultation om du vill känna dig för innan vi påbörjar psykoterapin.

Hur mycket kostar psykoterapi?

Kostnaden för psykoterapi är 1 300:- per session. 

Hur är det med sekretessen?

Enligt lag är innehållet i en psykoterapi konfidentiellt. Ingen information förmedlas till någon utan ditt skriftliga godkännande. Undantaget är om du berättar om mycket allvarliga brott, särskilt om att barn far illa.

Vanliga frågor om psykoterapi

Kan psykoterapi hjälpa mig?

Att börja i psykoterapi är ett personligt val. Det finns många anledningar till att människor väljer att börja i psykoterapi. Ibland vill de lära sig att hantera långvariga problem, exempelvis ångest eller depression. Andra gånger handlar det om oväntade livsförändringar, exempelvis skilsmässa eller händelser i arbetet. Många söker också vägledning hos en psykoterapeut som ett sätt att växa och utvecklas. Psykoterapi kan ge insikt, stöd och färdigheter för att hantera många slags utmaningar. En psykoterapeutisk kontakt passar för den som vill få ut mer av livet genom att öka sin självkännedom och utvecklas.

Kommer psykoterapi att hjälpa?

Det finns flera vinster med att genomgå en psykoterapi. Terapin kan ge stöd, lära dig färdigheter för att hantera problem och förbättra ditt sätt att fungera i relationer. För många problemområden finns vetenskapligt utprövade metoder som brukar hjälpa de flesta. En psykoterapeut kan också bidra med ett nytt perspektiv på svåra problem eller hjälpa dig att hitta lösningar på dem.

Hur går det till?

Varje psykoterapeutiskt samtal är unikt och anpassas utifrån individen och dennes målsättningar. Det är vanligt att psykoterapeuten ställer frågor om de huvudsakliga problemområden du kämpar med i livet och vad du vill ha ut av terapin. Vanligtvis kommer psykoterapeuten och du överens om att träffas ett antal gånger varje vecka och arbeta med det som gjort att du söker hjälp. Psykoterapi kan vara kortvarig, fokuserad och handla om ett specifik problemområde, eller långvarig och fokuserad på mer komplexa problem och utvecklingsområden. För att psykoterapi ska vara effektivt behöver du vara aktiv deltagare i behandlingen.

Behöver jag psykoterapi?

Alla går igenom svåra perioder i livet och även om du på ett framgångsrikt sätt har navigerat igenom många svårigheter så är det inget fel med att söka extra stöd när du behöver det. Det är såklart inte så lätt att veta på förhand om de svårigheter du går igenom just nu kommer att avta av sig självt. Psykoterapiska samtal kan många gånger bidra till en ökad klarhet kring vad som behöver göras och en psykoterapeut brukar kommunicera det på ett tydligt sätt om det visar sig att du inte behöver gå i psykoterapi.

Har du fler frågor?

Du är välkommen att höra av dig
legitimerad psykolog Kristoffer Pettersson
Sankt Paulsgatan 11 A, Stockholm
073 - 556 37 48
phone-handsetmap-markerchart-barsvolume-high